Sammenhold og alkohol

I snart 150 år er der blevet serveret øl ved stationen i Odder, prisen har dog ændret sig igennem tiden, men præmissen er den samme. 

 

Af Julie Højstrup Overgaard

 

Alkohol fylder meget i en voksen danskers liv, hele 4 ud af 5

danskere drikker alkohol i løbet af et år. Derfor giver det også

mening, at der findes mange udskæningssteder i Danmark, og

det har der gjort i mange år. Stederne har dog ændret sig i

løbet af årene, i dag dominere barer og diskoterne især blandt

de unge, men der findes stadig gode gamle værtshuse bedre

kendt som de brune værtshuse. Et sådan værtshus er også

at finde i den østjyskeby Odder. Lige ved siden af byens

letbane station ligger nemlig den gamle bar

Banegårdsrestaurationen, der har den ligget sidden 1884,

hvor stedet også serverede mad til rejsende og en øl kun

kostede 17 øre.

I dag koster en øl 25 kr. fra den 1. oktober 2022, men det

er ikke kun ølpriserne som har ændret sig. I den over

100 år gamle kontrakt stod der “Betjeningen må ikke

foretages af kvinder i det hele taget”, hvilket er noget

bestyreren Rie smågriner af, for hun har nu været

bestyrer på Banegårdsrestaurationen i snart små 5 år,

og hun er altså en kvinde. 

Barbestyrer Rie er stillet op til interview en helt almindelig torsdag eftermiddag, da interviewet begynder har hun allerede haft åben i snart 6 timer, spørg man Rie er barens åbningstider “som vinden blæser”. Men lidt mere seriøst fortæller hun, at åbningstiderne er fra 8:30 til 19 i hverdagene og 9-14 i weekenderne. Ifølge Rie passer åbningstiderne meget godt med klientelet og ved 14 tiden en torsdag sidder der også 8 kunder og nyder en øl og nogle en smøg, for man må nemlig godt ryge indendørs. Hvilket i dag adskiller især adskiller banegårdsrestuarationen fra andre barer, hvor rygning er blevet forbudt indendørs. Rie fortæller også hvordan valget stod imellem rygning indendørs eller at servere rundstykker om morgnen, da lovgivningen for nogle år siden forbød servering af mad i rygerum, her blev smøgerne dog valgt til og maden valgt fra.

Det er ting som rygning indendørs, billig øl og åbningstiderne, som ifølge Rie gør, at Banegårdsresturationen har så mange stamkunder som de har, og stamkunderne har spillet en stor rolle i barens overlevelse igennem årene. Kunderne nyder stemningen og de kender alle hinanden bartender såvel som kunder, Rie kender hvilken øl de hver især skal have og hun sidder også selv og nyder en øl i arbejdstiden sammen med kunderne, som for hende mere er venner. 

Betegnelsen for et brunt værtshus er et værtshus som bibeholdt en oprindelig stemning. Den oprindelige stemning skabes ofte af at der er en fast kerne af stambrugere, og disse to faktorer kan man ihvertfald sige at banegårdsrestutationen opfylder. Barens udsmykning ligner noget som taget ud af Jernbanecafeen i Matador og der er ikke foretaget mange ændringer i gennem året. Som Rie fortæller er der heller ikke en bar men en disk, så man har ikke mulighed for at sidde i baren, men man skal i stedet sidde ved bordene med de rød hvide ternede duge på, også hernede sidder Rie, så hun kommer let kunderne ved. Interviewet bliver også flere gange afbrudt af en af Ries kunder, som mere fremstår som en god ven. Han driller Rie og ifølge ham “gaser han bare” og Rie er ikke bleg for at give igen, her hersker altså ikke en “kunden har altid ret politik”. Rie fortæller også “at det er dælme sjældent der er ballade hernede” hvilket andre støtter op om, og hvis der er så bliver de bedt om at gå, for ingen af klientelet her er kommet for at slås, de er her alle for at hygge sig. 

Man kan også fornemme at alle hygger sig her, og slapper af i hinandens selskab. Her er et sammenhold som man ikke finder på en natklub inde i Århus. 

280134277_494988349206761_5317609821215264862_n.jpg