top of page

Man behandler vel forskellige ting forskelligt

Johanne Haugaard-Nielsen har skrevet en artikel, hvor hun ytrer sin holdning til de 7,5 millioner af ukrainske flygtninge og danskernes håndtering af sagen.

Af Julie Højstrup Overgaard

Kan man sammenligne Syrien med Ukraine, nej vel. Syrien er et land i det vestlige asien, hvor der har hærget borgerkrig siden 2011, mens Ukraine er et europæisk land, som er blevet indvaderet af en dominerende stat styret af en magtliderlig lille mand. Før borgerkrigen i Syrien styrede en ikke så demokratisk regering landet, så de syriske statsborgere har ikke oplevet en demokraitsk styreform. Ukraine har derimod været en uafhængig demokratisk stat siden sovejetunionens fald i 1991. Efter adskillelsen begyndte Ukraine at se mod vesten, de ukrainske statsborgere er altså vandt til andre levestandarder end syriske statsborgere. Det er disse to folkefærd og situationer som Johanne Haugaard-Nielsen sammenligner i sin artikel “Kan det virkelig passe, at Danmark har et racistisk jeg”, heri redegør hun for hvordan danskerne og den danske regering har forskelsbehandlet folk.

 

Men er det forkert at forskelsbehandle forskellige ting? Hvis man vendte situationen om, og det var os danskere som stod i ukrainernes sted, ville vi højst sandsynligt få mere hjælp af Ukraine end af Syrien. Før man kan gøre noget godt internationalt, er det nødvendigt at have styr på det nationale. På samme måde er det vigtigt, at der er styr på Europa, før vi hjælper hele verden, da det er tættere på hjemmet, og derfor hurtigere og lettere kan påvirke os. Så ja Johanne det kan godt passe, at vi har forskelsbehandlet, men nej det er ikke racisme, men mere realisme, og i en verden som i dag, hvor et land som Ukraine kan blive ødelagt så hurtigt er det en god ting at være realistisk.

bottom of page