Hvordan er det at være international elev på Odder Højskole?

odder_hojskole-1.jpg
Af Matilde Ekelund Ørnsholt

Taster man ‘Odder Højskole’ ind i googles søgefelt, vil et link til skolens officielle hjemmeside dukke op. I dette link står der skrevet “Bliv den du er på Odder Højskole”. Det var disse ord, samt de 80 forskellige fag som skolen har at byde på, der overbeviste 19-årige Adela fra Slovakiet om at rejse alene til Danmark for at begynde på Odder Højskole i efteråret 2022. Adela fortæller, at det var et ønske om, at studere i udlandet der fik hende til tasterne for at finde den helt rigtige skole for hende. Adela snakker ikke selv dansk, så derfor var det vigtigt for hende at finde en international højskole, hvor undervisningen foregår på engelsk, “I knew i wanted to study abroad and when i found out there where international schools like Odder i knew that i really wanted to come here”. En anden ting ved OH der fangede Adela’s opmærksomhed var at skolens hjemmeside samt sociale medier var skrevet på engelsk, “The website was in english which was a good thing, because other sites for international schools didn’t write in english”

 

“Everything will be easy and I will be friends with everyone”

Da Adela først havde fundet frem til Odder Højskoles hjemmeside, gik hun derefter på deres sociale medier for at få en bedre ide om hvordan et ophold på skolen rent faktisk ville komme til at se ud. “I looked at their Instagram and Youtube and saw there where many young students and teachers, and that was very interesting to me. The pictures show a lot of different cultures, and make it seem like you are welcome here from every part of the world”. Alt ved skolen tiltrak Adela og hun begyndte at forme en ide om hvordan det ville være for hende at studere på Odder Højskole. Hun forventede at det ville blive nemt for hende at starte på skolen, og at hun ville få en masse venner med det samme, men hun fandt hurtigt ud af at det ikke var så nemt som hun gik og troede, “I expected to come here and everything would be so easy and I’m going to be friends with everybody, but I found that it’s not that easy for me”. Adela er den eneste på skolen der kommer fra Slovakiet, så hun har ikke haft nogen fra sit hjemland hun har kunnet støtte sig op af. Hun har været nødsaget til at gå alene hen til folk og være udadvendt og prøve at forme venskaber med mennesker der taler et andet sprog end hende selv, hvilket kan være enormt grænseoverskridende. Adela så dog dette som en fordel da det tvang hende til at komme ud af sin komfortzone, hvilket har gjort at hun snakker rigtig godt med mange mennesker fra vidt forskellige kulturer. 

 

Hvad gør skolen for at hjælpe de internationale elever?

Selvom det er hende selv der går ud og skaber venskaberne, så synes hun også at skolen gør et godt stykke arbejde i forhold til at integrere de internationale elever med de danske elever. “I enjoy it so much, but it can be hard at times. The school is doing a good job at welcoming international students and mixing us with the danish students. I loved the first week when everyone was mixed together.”, fortæller Adela. Selvom der er mange gode ting ved skolen, så er der dog en ting som Adela ville ønske var anderledes. På skolens efterårs hold er 25% af eleverne internationale, men Adela kunne godt have tænkt sig at fordelingen mellem danske og internationale elever var 50/50, istedet for 25/75. På grund af denne fordeling er der nemlig nogle fag som ikke er tilgængelige for de internationale elever, da undervisningen udelukkende foregår på dansk, “I wish all classes was in english, because i wanted to study psychology, but i can’t because it’s only in danish”. Da skolen promovere sig selv som værende en international skole, så synes Adela også at alle fagene burde være tilgængelige for alle elever. Som en afslutning på interviewet bliver Adela spurgt om der er noget hun selv har lyst til at tilføje, hvortil hun smiler og svarer, “Come to Odder Højskole, the food is really good”.