Festugens kønsdebat tiltrækker publikum i alle aldre

Solen bager fra en skyfri himmel, det er torsdag eftermiddag i Århus Festuge og der er lagt om til snak om køn og seksualitet i kuplen placeret på græsset i Rådhusparken.  

IMG_9725.HEIC

af Johanne Hauggaard-Nielsen

Solen står højt på himlen og luften er fuld af latter og musik. Duften af nyslået græs fylder ens næsebor og blander sig med lyden fra Spotifys top 50, der kører på 3 forskellige soundbokse i Rådhusparken. Om ti minutter starter paneldebatten om køn og seksualitet i den store oppustelige grå kuppel placeret omtrent midt i parken. Der er ikke sparet på hyggen og hjemligheden. Kuplen fyldes af lyden af småsnak og øldåser, der knappes op. Skærene fra stearinlysene flakker, da tre unge bevæger sig mod en grå sofa hævet et par centimeter over jorden, hvortil alle er vendt imod.

 

”Hej og velkommen til. Hvor er det dejligt at se så mange her altså”, starter den ene af de tre unge. Flere kommer trissende med åbne øl i hænderne og dumper ned i sækkestolene. Panelet præsenterer sig. Marcum, Nanna og Siggi. De er alle tre 22 år. ”Vi kommer til at tage udgangspunkt i jeres spørgsmål og lidt jeg har forberedt hjemmefra”, fortsætter Nanna, der forklarer, at hun er ordstyrer og interviewer den næste times tid, hvortil Marcum og Siggi er panelet. Lyset fra standerlamperne rundt i teltet blander sig med duften fra de mange planter og blomster placeret i urtepotteskjulere. To ældre damer sidder og diskuterer, hvad de skal forvente af panelet. Fire unge sidder og smågriner. 

 

Publikum er stille og tålmodige, da panelet går i gang. Alle lytter respektfuldt. Lyden i mikrofonerne driller, og der grines lidt smånervøst. Teltet er efterhånden godt fyldt op, men det er alligevel lidt koldt på bagerste række, hvor folk har smidt sig i sækkestole. En pige trækker sin sweater ned over hovedet og retter sig op. En mand med sved på panden trisser rundt mellem publikum med en mikrofon.   

 

”Kan I fortælle om jeres rejse mod dem, I er i dag?” spørger en tilskuer, der sidder helt oppe ved scenen. Marcum og Siggi begynder at fortælle om deres ungdom og deres vej til en non-binær kønsidentitet samt en flydende seksualitet. Snakken går ligeledes på deres behov for at skabe et rum for snak og forståelse for andre i samme situation. “Det er stadig ikke normalt, at queer mennesker er repræsenteret, og de er det ikke slet ikke nok i mediebilledet,” konstaterer Siggi og tydeliggør formålet med pop up events som dette.     

 

”Først og fremmest gør vi det her for at skabe synlighed i miljøet. Det er rigtigt vigtigt, at folk der måske ikke lige ved så meget om dem selv eller er ved at lære, kan tage ud og måske finde en sikkerhed i sig selv”, forklarer Marcum efter debatten. ”Det er dog lige så meget for at skabe synlighed og læring for andre, heteroseksuelle eller ciskønnede, så de er mere bevidste om de her ting”, uddyber han. Han har tilbage i 2021 sammen med to venner startet Facebook-gruppen LGBTQ+ slænget til queer unge i Århus for at skabe et safe space til snak, spørgsmål og forståelse. “Det skaber tryghed, fordi det er trygt at finde en gruppe at passe ind i, for mennesker kategoriserer og grupperer, og det er hårdt ikke at passe ind nogle steder”, forklarer Marcum. Gruppen har i dag knap 1000 medlemmer. 

 

Hvorvidt hun har lært noget af debatten, er 65-årige Tove dog i tvivl om. ”Vi kommer godt nok fra to forskellige planeter rent sprogligt”, griner hun. Hun sidder med kaffe i et papkrus midt i teltet, der halvvejs i debatten er fyldt til randen med næsten 60 mennesker i alle aldre. ”Hele den her opløsning af kønsidentiteten synes jeg er interessant. Og så er dét, at vi er nysgerrige på hinanden som mennesker altså bare det vigtige”.

 

Efter debatten får panelet stående bifald. Marcum og Siggi griner ydmygt, inden de forsvinder ind i publikummet. Snakken fortsætter ud i solskinnet, da kuplen langsomt tømmes. At denne torsdag eftermiddag har sat gang i tankerne hos i hvert fald 60 af Århus Festuges deltagere er der ingen tvivl om.