Bæredygtighed på programmet hos designholdet

Der er fuld fokus på upcycling og bæredygtighed i faget beklædningsdesign på Odder Højskole. ”Det er sindssygt vigtigt og aktuelt”, udtaler Lea begejstret, der sammen med de andre elever på holdet forbedrer deres syriske færdigheder ved at arbejde med stof fra genbrugsbutikker samt aflagte tøjdele.

Af Johanne Hauggaard-Nielsen

Der er fuld koncentration og stilhed, når man træder ind i design-lokalet på Odder Højskole. Det er torsdag formiddag, og faget beklædningsdesign kører på anden time. ”Folk nyder at tage musik i ørene og sidde og nørde med deres projekter”, forklarer Lea, 21 år, der sidder og hækler. 


Da Lea spørges ind til, hvad holdet generelt laver, udtaler hun: ”Vi laver egentlig alt, hvad hjertet begærer. Lige nu er vi i gang med

 

johanne.jpg

et designprojekt, der har fokus på bæredygtighed”, hvorefter hun går hen for at hente sit projekt. Hun kommer tilbage med en skjorte, der er syet sammen af flere gamle skjorter med forskellige mønstre, farver og former. ”Vi har taget gamle skjorter, der har gået i stykker, nogle man ikke bruger mere eller måske nogle man har købt i en genbrug, og så syet dem sammen på ny for at skabe et nyt design”, forklarer Lea. ”Skjorter, man nok ikke havde gået med normalt, som man kan lave nice, så man får lyst til at gå med dem”.

 

Noor på 20 år stemmer i. ”Jeg har to skjorter, som jeg har sprætter op og syet sammen på en helt ny måde for at give det et lidt nyt look. Lige nu er jeg i gang med at lave ballonærmer”.  Hendes nye skjorte sidder på en mannequin dukke midt i lokalet. ”Det kaldes vel upcycling”, griner Noor. Lea nikker og uddyber: ” ”Det er sindssygt vigtigt at have fokus på bæredygtighed. Det er også blevet lidt en trend, vil jeg næsten sige. Det er fedt at lære at tænke på, hvad man kan gøre som forbruger for at gøre noget bedre for miljøet”. Med et kig rundt i lokalet er der ingen tvivl om, at eleverne lærer en masse, der gør, at de kan tage deres nye færdigheder og viden omkring tøjindustriens nødvendige fokus på miljøet og bæredygtighed med videre.