At sætte sig selv først

Af Katrine Luna Kiltang

Om abort er et tilvalg eller et fravalg er der bred diskussion om. Det behøver ikke være så bredt

 

Er det overhovedet muligt at undgå at skulle tage stilling til om man er for eller imod abort? Er det overhovedet muligt at have en holdning til abort, uden at skulle høre for det?

 

Der findes flere forskellige synspunkter og vinkler, der kan ændre en persons holdning.

 

At få foretaget en abort er en fysisk og psykisk belastning for kvinden, og det påvirker familier. Der findes mange grunde til at få foretaget en abort.

  Nogle får det gjort fordi graviditeten var uønsket.

  Andre fordi nakkefoldsscanningen viste komplikationer ved fosteret.

  1 ud af 5 kvinder oplever også en spontan abort, hvor en læge ikke er indblandet i processen, men sker af natur.

   Der findes også de, der bruger abort som et præventionsmiddel, hvis de ikke ønsker at dyrke sex med kondom eller anden beskyttelse, og glemmer at tage fortrydelsespillen.

 

Der findes sikkert et utal af andre årsager til at få foretaget en abort, og så er det derefter op til diskussion, om den givne årsag var en valid grund eller ej. Eller er det det?

   For i princippet vedkommer det kun kvinden om hendes grund til abort var på plads eller ej. 

 

Mange af de, der er imod abort bruger ofte som argument, at det er liv man slår ihjel, og opstiller abort som noget ondskabsfuldt, fremfor en hjælp til den anden part. Tanken går mere til det der kunne være, fremfor det som det ville blive sat ind til. Hvis forældrene til fosteret.

 

En artikel fra Rigshospitalets hjemmeside forklarer blandt andet, at de yngste fostre der kan overleve, er født mellem uge 24 og 28, men hvor går grænsen egentlig for hvornår det er det værd at holde liv i det lille menneske? For tidligt fødte er oftest disponeret for forskellige vanskeligheder, grundet en underudviklet hjerne, organer og nervesystemer. For tidligt fødte er derudover også i større risiko for blindhed, døvhed, lammelser, finmotorik, muskelproblemer og lungeproblemer. Alt Sammen ting der udvikles til at fungere, mens barnet fortsat ligger i moderens mave. Både de og forældrene ville have problemer under en stor del af opvæksten og barnets voksenliv. 

 

Det er svært at tage vare på et nyfødt barn, det er et fuldtidsjob i sig selv, og dette er muligvis også noget en kvinde har i baghovedet, når hun vælger at få foretaget en abort, og der er mange risici man skal huske på. Mennesker er utroligt hjælpeløse når de bliver født, modsat andre dyrearter som skal kunne klare sig selv næsten helt fra fødslen af.

 

Hvis dette ikke var tilfældet, ville arbejde med at passe en nyfødt også være markant nemmere, og dette ville måske mindske antallet af aborter. 

   Mange par vælger abort, fordi de ikke har midlerne til at kunne passe et barn, og 12 ugers grænsen er ikke sat uden grund. Det er tanken om hvad det kunne blive til, der får befolkningen mod abort op i det røde felt. 

 

Mange mener sikkert, at der ikke bliver tænkt på fosteret, men faktum er mere, at det er netop der tanken ligger. Hvad er mest fair? At fortsætte graviditeten, for at gøre befolkningen glad, eller fravælge en celle der kunne udvikle sig til et menneske, som muligvis ville blive sat i en verden hvor der ikke er plads til det?


 

Jeg er hverken for eller imod abort. 

Hvis man ikke ønsker at blive gravid, skal man være mere forsigtig med at beskytte sig under samleje, det er ikke en præventionsform, men et indgreb der kræver langt mere end at tage et kondom på, få en recept på p-piller eller andre muligheder

Hvis uheldet er ude, og en kvinde står med en uønsket graviditet, skal hun ikke straffes for det. Har hun remedierne til at kunne gennemføre graviditeten og give barnet et godt liv, er det fint. Men hvis ikke, er det også fint, og hun skal have den hjælp hun har brug for.